Øl-krus med mange navn: Toby Jug, Fillpot eller Philpot

Historiske øl-krus

[sg_popup id=”878″ event=”onLoad”][/sg_popup]

I England, men også i andre land, kan man komme over et eller flere krus. Disse krus er ofte ikke særlige estetiske. Slike krus blir kalt for Toby Jug, men også andre navn brukes. Kruset kan også gå under navnet Fillpot eller Philpot.

Kruset er av en person som sitter eller et hode av en kjent personlighet, da en eller annen konge eller en kjent person. Men også dyr kan forekomme.

Vanligvis er den sittende figuren en kraftig bygd, jovial mann som holder et krus øl i den ene hånden og en pipe med tobakk i den andre. Har på seg antrekk fra det 18. århundre. En lang jakke og en trekantet hatt (tricorn). Den trekantet hatten danner en helle-tut, ofte med et bevegelig lokk. Og et håndtak festet på baksiden.

De ‘Toby-Jug’ krus som viser bare hode og skuldre av en figur bør strengt talt kalles for ‘karakter krus’ (Character Jugs) eller bare ansiktskrus, i et bredere historiske terminologi.

Den originale Toby Jug, brun salt glasur, ble utviklet og gjort kjent av Staffordshire keramikere på 1760-tallet. Det antas å være en videreføring av lignende Delft-krukker produsert i Nederland (Flandern). Lignende motiver ble produsert av andre keramikkverksteder, som nevnt først i Staffordshire, deretter rundt om i England og til slutt i andre land. Kruset i form av et hode, der et selvportrett av Paul Gauguin (1899) et uvanlig eksempel fra en maler.

Det er andre teorier for opprinnelsen til navnet ‘Toby Jug’. Den ene er at den ble oppkalt etter Sir Toby Belchs, en beruset og joviale karakter i Shakespeare komedien ‘Tolvte natt’. En annen teori er at kruset ble oppkalt etter en beryktet Yorkshire-dranker fra 1700-tallet, Henry Elwes, kjent som “Toby Fillpot” (eller Philpot), som ble nevnt i engelsk sangen ‘The Brown Jug’, de kjente versene for de i England ble første publisert i 1761.

Andre mener at dette er relatert til det franske ordet ‘tope’ et ord brukt til å beskrive noen som drakk sprit eller alkohol i overflod.

Selv om disse er ikke spesielt pene er det mulighet å dra inn penger på disse. En Rockingham glasert Toby-Jug ble i 2015 solgt for 1200 USD (over 10 tusen kroner).

Som en kuriositet er en stjernetåke fått navnet Toby Jug Nebula. Det ble gjort av britiske astronomene Paul Murdin, David Allen og David Malin. Grunnen var at stjernetåken IC 2220 lignet et slikt krus.

Har litt problem med å se likheten, men stjernetåken har noen trekk.

Referanser

https://www.antiquetrader.com/antiques/ceramics/5-things-didnt-know-toby-jugs/
https://www.tobyjugcollecting.com/history-of-toby-jugs.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Toby_Jug
https://www.eso.org/public/news/eso1343/