Sørafrikanske humletyper

Sør-Afrika er noe de fleste ikke tenker på som et land relatert til øl, heller ikke humle. Men Sør-Afrika har en lang tradisjon med ølbrygging og humledyrking. Men tenker man litt så er dette land både påvirket av den Nederlandske og Britiske herkomst.

I denne artikkel tar jeg for meg humletyper fra Sør-Afrika. Det er også andre humletyper men disse er da mer “Internasjonale”. Som en start er humle på Afrikaans hoep [1]. Noe som er forventet. Siden ordet har sitt opphav i det flamske språket.

 N1/69

Dette er en bitterhumle med en alfasyre på 13,4%. Aroma til N1/69 gir oss Kool-Aid (tuttifrutti?), saftig frukt, mango, sitrus, plommer, kjeller og bitterhet.

U1/108

Dette er en bitterhumle med en alfasyre på 17,9%. Aroma til U1/108 gir oss litchi, mango, guava, sitrus, sitrontres, steinfrukt og kokosnøtt.

U3/132

Dette er en bitterhumle med en alfasyre på 17,8%. U3/132 gir oss moden mango, vannmelon, ananas, guava, mandarinskall, tropisk punsj og kjeller.

XJA/436

En ny, eksperimentell sørafrikansk humletype. Dette er en bitterhumle med alfasyre fra 12,9% til 15.4%. Denne høye bitterhumlen er ideell for brygging av African Pale Ale med aroma av bergamott, sitrus, sitron, kandisert papaya, moden honningmelon (cantaloupe), stikkelsbær, harpiks, tobakk, pasjonsfrukt, appelsin, ingefær og furu.

Outeniqua

Denne humle var avlet fram av en blanding av Atlas og en vill jugoslavisk hannplante. Outeniqua humlen vokser hovedsakelig i det som kalles Outeniqua Country i George, den sjette eldste byen i Sør-Afrika. Der humlefeltene og området er en turistattraksjon. Outeniqua regnes som landet av melk og honning.

Denne bitterhumlen har en alfasyre fra 12% til 13,5%, og blir brukt til øltypene Pilsner, Stout og Brown Ale.

34° Latitude

34 ° Latitude er en sjelden sørafrikansk humle som er et produkt av en over 80 års banebrytende dyrkingspraksis av humlebønder i Western Cape-regionen.

Denne bitre humlen har en alfasyre på 10% og over. 34° Latitude er en humle som brukes til å brygging av øltypene American Pale Ale, Cream Ale, British Pale Ale, Bitter, Brown Ale, Tyske ale, Hybrid-øl, IPA, Lys Lager, Krydder og frukt Beer, Stout, Porter og Hveteøl.

Aromaen har sitrus, jordlig, blomster, fruktig og krydret karakter.

African Queen – J17 – 98J17/63

Dette er Sør-Afrikas mest populære humle. Den har en ekstremt velbalansert, uvanlig smakfull profil med komplekse fruktige aromaer som minner om pasjonsfrukt, supplerte med subtile toner av solbær,
kjeller, blåbær, steinfrukt, stikkelsbær, tyggegummi, sitrongress og et snev av chili. Kombinasjonen av intens smaken og høy bitterhet gjør den veldig egnet for single-humlet øl.

Humlen fungerer bra med alle humlefremmende øl, inkludert amerikanske og belgiske stiler. Fungerer også bra for subtile blandede øl i kombinasjon med kaffe, frukt og krydder.

Southern Aroma

Southern Aroma er en sørafrikansk avlet nøytral aroma humle fra en Saaz og Hallertauer Mettelfreuh- krysning. Aromaprofilen inneholder solfylt slåttemark, tørket urter, blomster, blomstereng, treaktig, krydret og fruktig. Den markert blomster- og urte karakteren henger igjen i smaken. Humlens alfasyre er fra 3% til 6%. Fungerer bra til klassiske europeiske og engelske øltyper der tradisjonell edel humle kan brukes, men også humle karakteristiske øl av amerikansk og belgisk opprinnelse.

Southern Brewer

Southern Brewer brukes primært som bitterhumling og anses ikke for å være noe spesielt fremtredende i enten aroma eller smak. Humlen har en alfasyre fra 5,6% til 12%.

Humlen ble utviklet tidlig på 1970-tallet etter at den primære sørafrikanske humle varianter på den tiden, Golden Cluster, ble herjet av svartrot. Resultatet er av en åpent pollinert krysning av Fuggle.

Southern Dawn

En relativt ny sørafrikansk humle, brukes av den største kommersielle bryggeri i Sør-Afrika. Egnet både som en ren bitterhumle og som en aromahumle. Southern Dawn har mange likheter med Southern Promise, men er noe mer aromatisk. Når den brukes som en bitter humle, er det litt mer astrigent enn Southern Star. Alfasyren er omtrent på 11%.

Southern Star

Denne sydafrikanske humlen er internasjonalt kjent, men er også ideelt for typiske sørafrikanske øl. En ren, høy alfasyre bitterhumle med subtile smaker av myke stein-frukter, friske kuttede blomster, mynte, salte krydder, et snev av pepper (hvit pepper), mandarin, blåbær, furu, tropisk frukt og kjeller. Litt mindre astringent enn Southern Dawn. Alfasyren er typisk fra 14% til 18%.

Fungerer godt til alle humle karakterstikkiske øl. Som en bitterhumle gir det en ren bitterhet.

Southern Promise

Et sydafrikansk humle, internasjonalt kjent, men også ideelt for typiske sørafrikanske øl. Southern Promise humlen er mild, behagelig og aromatisk med noen jordiske, treaktig karakter i nesen.

Denne multifunksjonelle humlen er utmerket egnet for bruk som en fin bitterhumle, men også brukes som en humle for smak, aroma og til ettersmaken. Alfasyren er typisk fra 9,5% til 11,5%.

Southern Passion

Southern Passion dyrkes på Outeniqua-passet i George-regionen i Sør-Afrika. Humlen er en sydafrikansk avlet aroma nøytral humle. Der stamtavle er en topolet frøplante som stammer fra Saaz og Hallertauer-krysning. Aromaprofilen inneholder pasjonsfrukt (grana), guava, røde bær, melon, ringblomst og grapefrukt. Veldig unikt. Alfasyrer varierer fra 8% til 12%, men kan også fås mellom 6% og 7%.

Fungerer bra til en rekke øltyper, inkludert lett humlet øl, og til alle humle karakteristiske øl av amerikansk og belgisk opprinnelse, slik som Pale ales, IPA og Saisons.

Referanser

[1] https://www.wordhippo.com/what-is/the/afrikaans-word-for-fcbea489ca2290cde7b2d386efb315457546b314.html
[2] https://www.northernbrewer.com/products/34-degree-latitude-south-african-hops-sampler-pack
[3] https://www.zahops.com/hop-varieties
[4] https://www.brewforafrica.co.za/products.html?catID=5
[5] http://www.hopslist.com/hops/bittering-hops/southern-brewer/
[6] http://beerlegends.com/outeniqua-hops

Front bilde av Elevate (Unsplash)

[sg_popup id=”878″ event=”onLoad”][/sg_popup]