Øl i plast. Er det en god idé?

Siden glassflasker og aluminiums fat er ganske dyre. Har vi sett en annen tilnærming til å redusere kostnadene for bryggeriene. En av disse er å bruke plast i stedet for flasker eller aluminiums fat.

Et stort problem med plast er at det er utvidbart og tillater også gjennomtrengning. Så siver CO2 mye hurtigere ut enn glass- eller metallbeholdere som aluminiums fat. Men vi kan heller ikke gjenbruke plastfat. Du kan gjøre å forsøke å gjenbruke det, men det kan redusere kvaliteten på ølen. Det er ikke en god ide.

[sg_popup id=”878″ event=”onLoad”][/sg_popup]

Likevel er det bryggerier som putter øl på plastfat. Forhørte meg med noen kjente angående øl i Belgia som har god kjennskap om ølbryggeriene, og svaret var at bryggeriet puttet øl på plastfat, hovedsakelig for eksport. Men den enkle grunn er å spare penger og dem vet at ingen vil returnerer fatet.

Lister opp forskjellige produkter av plast som produsenter og hjemmebrukere har mulighet å bruke.

Vi kan se 4-liters PET fat på salg til personlig bruk av kjente bryggerier [5].

Noen plastfat er ganske lik en aluminiums fat som denne. [2]

Mens noen fyllstoffer er spesialdesignet for plastfat [1].

Vi ser også at hjemmebryggene har mulighet å bruke plastflasker i småstørrelser. [3]

Fra Japan Mitsubishi Plastics Inc produserer de en liters plastflaske som er dekket med en tynn karbonfilm på innsiden av plastflasken. Det gjør at dette produkt ti ganger bedre enn vanlig plastflasker relatert til tap av CO2 [4]. Det er en slags god tilnærming og man vil også ha et beskyttende lag mot plastpåvirkning av ølet.

I Kina gjør de drastiske til å kutte priser. Kineser er ikke alltid så bekymret for kvaliteten. De kan bruke plastpose nonsjalant [6]. Kan kalle det for en form for ‘doggy bag’.

Et ubehagelig problem med plast er hormonhemmede. Av den grunn bør vi være veldig skeptisk til å bruke plast. Fordi hormonhemmede vil påvirke forplantning og kan ødelegge DNA-et i vår kropp. Det må man vel ta vare på?

Derfor er det best å bruke glass, aluminiums fat eller trefat.

Vi hører om gjenbruk er viktig og det er sant. Derfor bør vi bruke glassflasker til hjemmebrygging. Slik som man gjør i Belgia. Årsaken til det brukes champagne flasker til øl i Belgia har en logisk grunn. Hjemmebryggerne gikk og samlet inn brukte flasker fra restauranter, og det eneste som var brukbar til øl var champagne flasker. Begge produkter krever CO2 under trykk.

Frontbilde av Elevate (Unsplash)

Referanse:

[1] http://eshop.czechminibreweries.com/product/pkf-50/
[2] http://dolium.eu/product/dolium-30l/
[3] http://thebrewersmarket.com/product/500ml-plastic-beer-bottle-with-caps/
[4] https://blogs.wsj.com/japanrealtime/2015/08/20/beer-in-plastic-bottles-mitsubishi-plastics-works-to-make-it-happen/
[5] https://bestinpackaging.com/2011/11/13/brau-beviale-2011-party-beer-kegs/
[6] https://internchina.com/the-best-about-china-street-barbecue/