Det finnes to japanske humler, en er en pest og den andre for gudenes drikke

[sg_popup id=878]

De som har undersøkt litt rundt humletyper har blitt litt forvirret. Siden i det ene øyeblikk kan man lese at japansk humle kan ikke brukes til ølbrygging, mens i noen få tilfeller sies det at det kan brygge øl med japansk humle. Årsaken er at det er to helt vidt forskjellige humler som begge blir definert som japansk humle. Den ene heter Humulus japonicus og den andre heter Humulus lupulus cordifolius.

Humulus japonicus

Vi har den “onde” humlen med navnet humulus japonicus. Den kommer fra den østlige delen av Asia, og er blitt tatt med til Nord-Amerika av asiater for bruk i asiatisk urtemedisin. Problemet med denne japanske humlen ikke bare at den kan vokse på et år til å bli 2,5 meter [1,2]. Humulus japonicus sprer som pesten, ikke uvanlig å være “månedens pestplante” i deler av Nord-Amerika. Humulus japonicus brukes ikke til øl-brygging. Dog det er rapportert om noen som har forsøkt å bruke den. Om det har vært vellykket sies det ikke mye om.

Humulus lupulus cordifolius

Humulus lupulus cordifolius

Da japanerne skulle brygge øl så fant dem ut at det var en viltvoksende humletype i Hokkaido og i den nordlige delen av Honshu [3]. Japanere fra Hokkaido og spesielt fra Sapporo sier at byen der man lagde det første ølet (1876). De fra Sapporo er meget stolt av ølet sitt. Og det skal man være. At Sapporo bryggeriet (Hokkaido Kaitakushi Beer Brewery) er ikke helt det første. Men det var det første statseide bryggeri.

Det var forgjengeren til Kirin, Spring Valley Brewery i Yokohama, som var tidligere enn Sapporo bryggeriet. Det var i 1870, ikke ringere enn en nordmann fra Arendal med navnet Johan Martinius Thoresen. Skiftet sitt navn til William Copeland da han emigrerte til Amerika. Men grunnet en bitter konflikt med en tysker om humle, ble det ikke mye bitterhet i ølet til Johan Martinius Thoresen [5]. Hvis Johan Martinius Thoresen hadde visst at det fantes en lokal humle. Kunne Johan Martinius Thoresen fortsatt å brygge øl uten å være avhengig av humle import fra land som Tyskland.

Det er en bitter ironi at Johan Martinius Thoresen ikke fikk til noe ølbrygging, fordi han og andre ølbryggerier i Japan var avhengig av humle importen. Mens en lokal humle viltvoksende i Japan lå rett under nesen på dem. Det er litt Johan.

Skal man være helt pedantisk så ble det utført test ølbrygging så tidlig som 1853 [4].

Soriachi Ace

Humulus lupulus cordifolius må ikke forvekseles med Soriachi Ace humlen, den ble lagt av Dr. Yoshitada Mori på 70-tallet, og er en krysning av Saaz og Brewer’s Gold. Selv om Soriachi Ace humlen ble dyrket på Sapporo eide humlefarmer i Kina så tidlig som 1984. Ble den ikke brukt til noe ølbryggning [6]. Du kan i Japan gå til et drop-in bryggeri der du kan designe ditt eget øl, så blir det brygget og så levert på din dør innen en måned [8].

Tilbake til humulus lupulus cordifolius, den er også kjent under navnet Karahanasou [7] og er i den senere tid brukt til ølbrygging. Men ikke så mye utbredt som Soriachi Ace humlen. Selv om Soriachi er et område i Hokkaido [8].

En noe ironisk med japansk øl, når vi vet hvor mye øl de japanske drikker. Japanerne var veldig skeptisk til å drikke øl. Selv om Sake er øl-type. Så skeptisk var japanerne at dem ble betalt for å drikke øl. En tradisjon man bør gjeninnføre.

Som man sier på japansk “カンパイ”

Referanser

[1] https://gobotany.newenglandwild.org/species/humulus/japonicus/
[2] https://www.invasive.org/alien/pubs/midatlantic/huja.htm
[3] http://flowers.la.coocan.jp/Cannabaceae/Humulus%20lupulus%20cordifolius.htm
[4] http://www.brewers.or.jp/english/09-history.html
[5] https://arendalstidende.no/kultur/historien-om-olpioneren-fra-arendal/
[6] https://learn.kegerator.com/sorachi-ace-hops/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25416290
[8] Japanology Plus Craft Beer (NHK Documentary)

 

Introduksjons bilde – https://asahibeer.co.nz/inside-asahi/
Foto – Humulus japonicus – Leslie J. Mehrhoff, Univ. of CT