Hekser var egentlig kvinneligbryggere

[sg_popup id=”878″ event=”onLoad”][/sg_popup]

Hekser var egentlig kvinneligbryggere.

I moderne tid har vi opplev #meetoo, som er kjent en blitt kapret og brukt som en metode av de radikale på venstresiden. Ved å utnytte dette for å oppnå sin agenda. Man kan si at mye av denne metoden ble brukt i middelalderen mot uskyldige kvinner som brygget øl. Der geistlige menn ønsket å luke ut den konkurrerende part for å oppnå økonomiske fordeler eller annet politisk mål.

Historie om heksene og deres tragiske historie

Har du undret på hvorfor blir hekser beskrevet på en spesiell måte, hvordan hun ser ut, hvilke ting som hun har og oppførsel, en karikatur av en ond gammel hekse som man må frykte og hate. Vi har et standard bildet av hvordan en heks ser ut. Det er ei kvinne med sort spisshatt, har en sort katt, rir på en feiekost og lager sitt heksebrygg i en stor sort heksegryte.

Hvorfor ble kvinnelige ølbryggere anklaget for å være hekser?

I det 15. og 16. århundre var den spanske inkvisisjonen i full gang. Der man drev med utrenskning av jøder fra land som Spania. På den tiden så menn den økonomiske interessen i ølbrygging, spesielt de geistlige. Mens på denne tiden var det kvinner som brygget øl som en form for heimkunnskap. I England brygget 1/3 av alle kvinner på herregårdene øl til salgs. Disse kvinner ble kalt for ‘alewife’.

Et symbol som ofte ble brukt for å symbolisere øl blant disse kvinner var en talisman som minnet om davidstjernen. Stjernen ble brukt til å formidle renheten til ølen. I middelalderen var pest en konstant bekymring og kvalitet er på øl viktig. Noe som fortsatt er. Men ble tatt mer seriøst før enn nå. Tidligere kunne er krovert bli jaget gjennom byen og slått ridende på et esel. Hvis kroverten serverte for tynt eller dårlig øl. En tradisjon vi bør ta opp. De seks punktene til stjernen sies å symbolisere de viktigste delene av brygging: humle, korn, malt, gjær, vann og selvfølgelig bryggeren [4,5].

Derfor var det lett for spesielt kirken å fjerne de konkurrenter til ølproduksjonen, ved å anklage dem for å være hekser. Men også andre menn som fant ut at brygging hadde en økonomisk fordel. Også den medisinske profesjon hadde en interesse å fjerne en konkurrent. De kvinnelige ølbryggere bruke mye urter i sine brygg og vi vet at øl er helsefrembringende. Det ble godt bevist under et forsøk med å bruke ølbryggemetode fra middelalder og vannkilden var en andedam full av bakterier [8] . Husk på den tiden i byen var det livsfarlig å drikke vann.

Hvorfor den spisse hatten?

Hvis man skal selge et produkt er det viktig med reklame. Eller et blikkfang som gjør så at man kan stikke seg ut fra mengden. Derfor valgte disse kvinnelige ølbryggere en bre og høy spisshatt. Med mål om å kunne være synlig i en stor folkemengde.

Hvorfor feiekost?

Dette er ganske kjent metode for å informere at det er nytt øl til salg. I Norge, som i andre land i Europa, var det tradisjon om å sette en feiekost i veggen for å fortelle om at nå kan man komme å smake på et nybrygget øl. Fiskerkoner hadde andre metoder, slik som å snu en vindufigurer den ene eller andre veien. For å informere om at mannen var ut på fiske. Med mål å utførte andre ekstra-inntekter som vi ikke skal rippe opp her.

Hvorfor katt?

De som har katt vet at den er en kløpper til å ta liv av f.eks. mus og annen uønskede dyr, dog også ønskede dyr som fugler. Derfor hadde disse kvinnelige bryggere katt for å holde skadedyrene i sjakk. Katten var til nytte fordi dem beskyttet de kvinnelige bryggerne sine lager av ingredienser for produksjon av øl.

Hva med den sorte heksegryten?

Det er så enkelt, den er den store gryten man brygge øl med. Anklager om heksebrygg der man putter opp i styggedom er kun for å sverte disse kvinnelige bryggere. Siden dette ølet ble trolig laget med krydderblanding (gruit) som hemmeligholdes, der oppskriften ble overført fra mor til datter. På samme måte som Coca-Cola hemmeligholder sin oppskrift [7]. Er det trolig at mye snakk, eller sladder, om hvilke ondskap som kom inn i brygget. Vi kan også se de baksnakkelser som kom under introduksjonen av kjemikere til ølbryggingen. Da ble det anklaget at disse kjemikere tok snarveier, men også om angivelser om bruk at giften strykning [2,6] for å redusere bruken av humle. Selv introduksjonen av humle i det engelske ølet ble tatt ille opp, der humlen fikk dårlige karakteristikk på folkets helse. Men det er et annet tema.

Etterord

Så man bør heller reetablere respekten for de eldre kvinnelige bryggere som ble forfulgt av den økonomiske maktelite og kirken. Ved å kalle dem hekser og drepe dem for å fjerne en konkurrent. De kvinnelige bryggerenes egentlige mål var å brygge og selge sitt egenproduserte øl, for å tjene en slant til sin familie.

Referanser:

[1] http://blitzlift.com/witches-alewives-historical-connection/

[2] Les f.eks. Agatha Christie om giftmordere

[3] https://brewhoppin.com/2015/10/the-truth-of-women-and-beer-witches/

[4] Er ikke så sikker på om gjær var med, men ting som aktiverte gjæren. Siden gjærceller er en ganske nylig oppdagelse. Selv i den tyske Renhetsloven fra 1516 står ikke gjær som en bestanddel i ølet. Men trolig ble det brukt en Gjærkrans eller lignende [5].

[5] http://www.nor-ale.org/w3/index.php/component/k2/item/645-gjaerkrans

[6] http://www.nor-ale.org/w3/index.php/bibliotek/streaming/item/445-hvordan-skal-en-kjemisker-forsta-brygging-ol-og-teori-rundt-1800-tallet

[7] Det er ganske vrient å få Coca Cola til å innrømme at dem har sporstoffer av kokain.

[8]  https://www.imdb.com/title/tt1832368/