Den australske bitter er mer belgisk enn australsk


De som har vært på besøk til det vakre Australia, hvor folk ikke bare sitter i fortauet og drikker bensin. De drikker også øl. Massevis av det. Du kan ikke gå glipp av den australske versjonen av bitter, som VB (Victorian Bitter – Melbourne) og CB (Carlton Bitter – Sydney). Vi må ikke forveksles med den urtekrydder brennevin bitter, som en på Vinmonopolet sa: “Jeg har ikke sett eller hørt noen som drikker italiensk bitter for nytelsens skyld”.

Den australske versjonen av bitter er ikke som engelsk bitter, den engelske bitter ble definert siden den hadde bitterhet i seg, kontra de tidligere engelske øl som ikke hadde bitterhet i seg. Den gode og leskende australske versjonen av bitter ble skapt av en belgier med navnet Auguste Joseph François de Bavay, født 9 June 1856 i Vilvoorde. Auguste Joseph François de Bavay døde i 1944 [5].

Det som skjedde var at Auguste de Bavay møtte Louis Pasteur like før han dro fra Europa til Australia. Auguste de Bavay lærte fra Louis Pasteur om produksjon av gjær som han tok med seg til Australia, “der menn er menn og sauer er redd” som det heter på folkemunne.

I Melbourne ble Auguste de Bavay ansatt ved Victoria Parade Brewery. Victoria Parade Brewery er nå kjent som Victoria Brewery [3]. Der tilpasset han Louis Pasteur-metoden for det australske klimaet. For å beskytte mot forringelse av ølet tilsatte Auguste de Bavay større mengder med humle og gjærte ølet til et høyere alkoholinnhold. De svært fruktbare jordene og rikelig solstråling resulterte i økning av proteinnivå i bygg, noe som førte til uklarhet i ølet. Derfor erstattet Auguste de Bavay noe av byggmalten med rørsukker. Resulterende til det ble skapt et øl som er den nå karakteristiske øl for Australia: Lys i farge og kropp, men smaker sterkt av bitter humle [2].

Auguste de Bavay opprettet sannsynligvis den første rendyrkede gjær til overgjær som ble kalt “Australian No.2” i 1888 for kommersiell bruk i Australia [4]. Auguste de Bavay utstedte også en ekstra patent (2. juni 1890) med tittelen “En forbedret prosess med produksjon av gjær”. [1]

Ikke bare laget Auguste de Bavay godt øl, han også reddet Melbourne-befolkningen fra tyfuspesten [4]. En helt på mange måte. Det viktigste å laget et godt øl, så redde liv som et pluss.

Men bør vi definere den australske bitter som en belgisk ølstil eller australsk ølstil? Kanskje begge to.

Referanser

[1] http://soda.naa.gov.au/item/9047747
[2] https://research.jcu.edu.au/cgc/the-centre/medical-genomics-group-1/ockham-s-razor/the-beer-of-revenge
[3] http://www.beeretseq.com/the-inspirational-victoria-brewery-melbourne/
[4] http://www.thunderroadbrewing.com/thunder-road-brewing-company-makes-charity-brew-to-raise-money-for-australian-cancer-research-foundation/
[5] http://adb.anu.edu.au/biography/de-bavay-auguste-joseph-francois-5934
Vennligst registrer deg for nyheter!

Nå abonnert du på mine nye artikler. Tusen takk!

Det oppstod en feil under din registrering. Vær så snill, prøv på nytt.

TA Engen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.