Argentinsk øl og humle

Alle kjenner til Che. En legestudent på vei til Påskeøya som ble Cubaner. Evita og tango.

Men øl er ikke noe man tenker på når man snakker om Argentina.
Selvsagt er biffen en legende. Noe som en tysker oppvokst i Argentina fortalte meg for noen år siden om.

Ikke så kjent for oss i Norge, sendte Argentina nødhjelp til Norge for en stund siden.

Men det er øl jeg skal ta opp her i denne artikkel. Da har jeg den tradisjon tro å ta opp hvilken humletype som produserer i Argentina.

Humle på Argentinsk er Lúpulo. Noe som er forventet siden dette er spansk med et latinsk opphav av ordet lupus, ulv. Et ord referert til Pliny den eldre. Selv om ordet ikke refereres til humlen.

Nasjonal humlefestival

Byen El Bolsón feirer i mars hvert år den ‘National Hops Festival’ fordi byen er kjent for sin produksjon av øl i forskjellige varianter.

Legenden sier et tyskeren Otto Tipp tok med seg humle til dette området. Derfor er mange øl fra Argentina som bruker Otto Tipp som navn på sine brygg.

Patagonia Humle

Humlen vokser i et kaldt og tørt klima, og kan derfor bare finnes på noen få steder i verden, men også i det sørlige Argentina. Byen El Bolsón dyrker Nugget, Cascade, Mapuche og Victoria humlene.

Argentisk Cascade

Denne aroma humlen har en alfasyre på 3,2%. Med en aroma av sitrongress, pepper og krydder. Den Argentiske Cascade kan ikke byttes om med den Amerikanske Cascade.

Det er en fin aroma- og ettersmaks humle, utmerket for hveteøl, blonde og har blitt foreslått til å være spesielt egnet til lette bittring av en cream ale.

Argentinsk Cascade blir ofte sammenlignet med Hallertau eller Tettnanger.

Argentisk Nugget

Nugget brukes både som aroma- og bitterhumle. Der alfasyren ligger på 11.7%. Med en aroma av sitrus, fruktig, floral, urter og krydder.

Argentisk Mapuche

Mapuche-folkene er et folk fra deler av Chile og Argentina, også inkludert deler av Patagonia. Humlen er oppkalt etter disse folk og vokser på Patagonia-slettene.

The Mapuche humle aromaen er en bukett av blåbær, rød frukt, fersken og aprikos. Det er definitivt en fruktig aroma, med noen tropiske frukt smaker.

Argentisk Victoria

Denne humlen er egentlig fra Australia og går også under navnet Vic Secret. Den så sin første kommersielle høst i 2013 i Victoria Australia. Men er av ukjent opphav, det man vet er at den hadde sin start tidlig på 1990-tallet.

Derfor må man anta at Victoria humlen er en ganske ny humle også for Argentina.

Victoria brukes både som aroma og bitterhumle, der alfasyren er fra 14% til 17%. Aromaen inneholder tropiske frukter, furu og urter. Med rene karakter av ananas og pasjonsfrukt.

Øl fra Argentina

Når man både produserer humle, men også korn. Og en skokk med tyskere som har immigrert til landet. Er det forventet at det produseres øl.

Quilmes den Argentinske nasjonal-øl

Quilmes er brygge i Buenos Aires siden 1888 av tyske immigranten Otto Bemberg. Bryggeriet tok sitt navn fra byen Quilmes, en liten by i provinsen Buenos Aires, kjent for å ha høy vannkvalitet.

Otto Bemberg

Ølet ble først den mest populære øl i Buenos Aires, deretter over hele Argentina. I dag er Quilmes et nasjonalt symbol der Quilmes har 67% av det Argentinske-øl marked.

Quilmes kan du fåes i fire varianter:

Clásica

Argentinsk lagerøl. Lys gylden gul farge og filtrert med en svak maltkarakter. Har en alkoholprosent på 4,9%. Laget med kun nasjonale ingredienser. Balanse mellom humlens bitterhet og kornsmak.
Quilmes Clásica er laget med fire varianter av humle. Det er Nugget, Cascade, Mapuche og Victoria alle fra El Bolsón.

Bock

Bock som er sort-burgund farget øl. Men en bitterlig, robust, ristet og karamellisert smak. Saken er vedvarende, med en alkoholstyrke på 6,3%.

Stout

Sortfarget øl med kremaktig skum med en alkoholstyrke på 5%. Tildels intensiv bitterhet som kompenseres av en karakter av sjokolade og kaffe.

Lieber

Argentinsk øl med samme smak som en lager, men uten alkohol. Det er et lettøl med en alkoholstyrke på 0,4%.

Laget gjennom en spesiell prosess der gjærene ikke gjærer det sukker fullt ut.

Andre øl produsert av Quilmes

Quilmes lager også øl i andre regioner. Slik som i Mendoza har man Andes beer som er en lys lager.

Nord av Argentina i provinsen Salta and Jujuy har dem Norte som er et lokalt-øl produsert av Quilmes. Smaker nesten det samme som Quilmes.

Sør i Argentina har vi Patagonia området der Norte bryggeri som er lager craft beer (håndbrygget) versjon av Quilmes. Slik som en premium lager. Norte har også Wheat (hvete), Amber og Stout.

CCU Argentina

CCU Argentina er bryggeri nummer to i Argentina. Dem produserer Imperial som er meget populær, spesielt i Buenos aires.

Mest kjent av Imperial er en Premium Lager.

Imperial har også andre versjoner som Weissbier, Red Lager, Strong Ale og Stout.

India Pale Ale (IPA) er også kommet på listen over det CCU Argentina produseres. En øltype fra England med stor karakter, noe som gjenspeiles i sitt høyere alkoholinnhold (6% vol) og med større bitterhet enn tradisjonelle lyst øl med en IBU på 42. India Pale Ale er brygget på to humler, Mandarina Bavaria og Cascade.

Den mest kjent fra CCU Argentina er Schneider en Pale Lager. Oppkalt etter bryggerimester Otto Schneider en tysk immigrant som startet bryggeriet i Santa Fe. Men den produsere også tre andre stiler: Weisse, Cerveza Rubia (lys lager) og Cerveza Negra.

Otto Schneider

Håndverksøl

Men også håndverksøl er populært i Argentina, som i alle land i verden.

Antares er den mest populære håndverksøl produsent i Argentina. De startet den første argentinske mikrobryggeriet i 1994 i byen Mar del Plata. En by ved Atlanterhavskysten.

Men det er mange mange flere.

Referanser

[1] http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/cascade-argentina/
[2] https://www.patagonia.com.ar/El+Bols%C3%B3n/431E_Hops+National+Festival.html
[3] https://quilmes.com.ar/
[4] https://beercollector.com.au/beers/leffe-royale-mapuche
[5] http://www.sboe.net.br/viiisboe/cd/abstracts/Resumo8SBOE_159%20CD.pdf
[6] http://www.hopslist.com/hops/dual-purpose-hops/vic-secret/
[7] http://beerlegends.com/victoria-hops
[8] http://zythophile.co.uk/tag/lupus-salictarius/
[9] https://www.ranker.com/list/top-beers-from-argentina/reference
[10] https://quilmes.com.ar/#nuestra_familia
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Bemberg
[12] https://www.authenticfoodquest.com/ultimate-guide-argentina-beer/
[13] http://www.ccu.com.ar/cerveza-imperial-ipa-ahora-en-lata/
[14] https://www.regionlitoral.net/2016/07/historia-de-santa-fe-cerveceria-schneider.html

[sg_popup id=”878″ event=”onLoad”][/sg_popup]